Kom igång och programmera med dina elever på sajten learn.code.org
Just för att bygga förståelse för hur internet fungerar, hur datorspel fungerar, det är ju inte magi som sker på datorskärmen även om man kan tycka det :)

Här hittar du ”hour of code” som är en bra start när man vill börja med blockprogrammering.

I deras 20 h kurs blandas unpluggedprogrammering på papper med att programmera med färdiga block (förprogrammerade pusselbitar)

Tänk på vanliga recept, de är ju också ”programmerade” i ett visst mönster. Tänk på vad som händer om jag blandar bakpulver och smältsmör först till sockerkakssmeten? inte bra, ingen kaka, error! Ordningsföljden är viktig. Och datorn funkar precis så, den gör exakt det du säger till den/ programmerar den att göra, i just den ordningen (Sen att det kan bli fel för att man väljer fel block, fel variabel, fel funktion, tecken etc, det är ett annat problem, det blir buggar som man får klura vidare på, hitta rätt, göra om och då funkar det)
Just när man programmerar med sk. block ”pusselbitar”, får eleverna lära känna hur man jobbar med tex loopar, if-satser, variablar och slumptal, som en programmerar gör, ungefär.
En liten gubbe ska tex röra sig framåt på datorskärmen (en loop att den går i en viss riktning hela tiden oavbrutet) tills (här kommer if-sasten in) den kommer till kurva. Om det kommer en kurva så ska den tex svänga åt höger (variabeln bestäms). Här får man koll på begreppen.
Det här använder man också när man jobbar i Scratch.

I learn.code.org är det färdiga spelplaner och storys som man programmerar en figurs rörelsemönster i.