Skip to main content

Visste du att det bor 3 000 lejon i Serengeti nationalpark? Visste du att de är sociala djur som jagar i skymning och gryning? Läs vidare för några intressanta fakta om dessa karismatiska varelser! Lejon är generella köttätare, och det genomsnittliga lejonet väger mellan 300 och 400 pund. Lär dig hur de lever och jagar i det vilda. Här är fem roliga fakta om lejon!

3 000 lejon bor i Serengeti nationalpark

Serengeti National Park ligger i norra centrala Tanzania, nära den kenyanska gränsen. Denna park är mest känd för sina gigantiska flockar av slättdjur. Det är också den enda platsen i Afrika där massiva landdjursvandringar fortfarande förekommer. Denna park lades till på Unescos världsarvslista 1981. Parken är hem för över 3 000 lejon, och det stora antalet av dem gör den till ett internationellt turistmål.

De är generalistiska köttätare

Vargar är ensamma generalistiska köttätare. De går bara ihop för att para sig och deltar inte i uppfostran av sina ungar. Vargar har inte ett fast håla och rör sig hela tiden runt på sina territorier. Deras ungar föds blinda och öppnar inte ögonen förrän cirka två månader gamla. Men de kommer att livnära sig på människor om de inte är ett hot mot deras territorium.

De är sociala djur

Lions är mycket sociala djur, och till skillnad från andra stora djur lever de inte i stor stolthet. Istället bildar de mindre grupper som kallas ”prides”, som huvudsakligen innehåller kvinnor. Unga honor förblir inom stoltheten medan hanarna vandrar iväg för att hitta orelaterade kompisar och bilda små grupper. Detta beteende verkar dock inte förekomma ofta. Förutom att leva i stoltheter är lejon också ensamma varelser.

De jagar i skymning och gryning

Lejon jagar under natten. De är mer kapabla att se sitt byte under de låga ljustimmar. Lejon jagar från skymningen till gryningen. När de inte jagar, letar de efter mat eller stjäl dödandet från ett annat rovdjur. Dessa rovdjur är mest aktiva under skymning och gryning och kan konsumera 15 procent av sin kroppsvikt. Eftersom lejon är nattaktiva och crepuskulära, gör de det mesta av sin jakt under dessa tider.

De kommunicerar med en mängd olika vokaliseringar

Liksom huskatter har lejon en rad olika vokaliseringar som de använder för att kommunicera med varandra. Lejonhanar använder rytande för att kalla medmänniskor till strid, locka kvinnliga lejoninnor till parningsområdet och för att marknadsföra deras närvaro. De använder denna vokalisering för att imponera på rivaliserande män och imponera på människor. När de ryter kan de identifiera upp till 20 olika individer.

De är hotade av människor

Många faktorer hotar lejon, främst förlust av livsmiljöer och mänskligt intrång. Förlust av livsmiljöer leder också till konflikter med människor eftersom boskapsuppfödare ibland dödar lejon och försöker få ersättning. Tjuvjakt minskar också lejonbyte, vilket får unga hanar att lämna sina födelsestolthet och leta efter andra stoltheter. Människoinducerade sjukdomsutbrott som hundvalpsvirus är också ett hot mot lejonen.