Skip to main content

Frestad att skippa hemförsäkringen för att spara lite pengar? Följ de här tipsen istället, så får du den nästan gratis!

Livet som student är för de flesta ingen dans på rosor. Åtminstone inte ekonomiskt. Oavsett om man försöker klara sig på studielånet eller jobbar extra på fritiden, gäller det att hålla hårt i slantarna, och undvika onödig konsumtion.

För den som har lite framförhållning finns det många fasta utgifter att spara in på, så att pengar frigörs till annat. Kanske har du exempelvis en bortglömd prenumeration på någon streaming- eller musiktjänst, som fortsatt rulla på efter att den kostnadsfria provperioden löpt ut.

Viktigt med hemförsäkring även för studenter

Men en hemförsäkring för studenter då? Går det att skippa den, så att man sparar några tusenlappar totalt under studietiden?

Nja, här måste man vara försiktig. Hos många hyresvärdar är det inte tillåtet att bo om man helt saknar hemförsäkring. Och även om man skulle komma undan med det, så vore det fruktansvärt kostsamt om olyckan var framme. Så fråga dig själv: har du råd att ersätta alla dina prylar – dator, TV, möbler, studielitteratur, et cetera – för egna pengar om de förstörs i exempelvis en brand? Och vad skulle det kosta dig om du till exempel blir allvarligt sjuk när du är ute och reser? Dessutom har hemförsäkringen en massa annat bra skydd som är viktigt att ha. 

Men att man mer eller mindre måste ha en hemförsäkring, betyder inte att den måste vara dyr. Om man jämför några av de populäraste försäkringarna kan man exempelvis se att priset varierar mellan 49–200 kr i månaden.

Allra billigast är försäkringsbolaget Hedvig, vars Hemförsäkring Student kostar från 49 kr/mån. Då ingår skydd för det mesta man kan tänka sig – från elektronikprylar som mobil, dator och TV till vitvaror och smink (!). Försäkringen är helt digital, och sköts via en enkel app. Om någon av dina ägodelar går sönder i en olyckshändelse, rapporterar du detta i appen, och har oftast ersättningen på ditt konto efter bara några minuter. Dessutom ingår drulle, vilket innebär att du får ersättning om du exempelvis råkar spilla kaffe på datorn eller tappar telefonen i marken.

Bjud in din studiekompisar

Men det går faktiskt att spara in ännu lite mer här. När du tecknar din Hedvig-försäkring får du nämligen en rabattkod som du kan dela med vänner och bekanta. För varje ny medlem som skaffar Hedvig och använder din rabattkod, får du 10 kr rabatt på din egen försäkring, livet ut. Om du tecknar studentförsäkringen för 49 kr, och fem kompisar använder din rabattkod, blir alltså din avgift 0 kr/mån.

Var ekonomiskt smart!

Med andra ord är det visserligen en dålig idé att skippa hemförsäkringen helt. Men om man är lite smart går det istället att ha ett omfattande skydd – som man betalar lite eller ingenting alls för!