Skip to main content
Allmänt

Stopp i avloppet

By 2023-04-17No Comments

Om du är en upptagen person kan det vara svårt att hinna med alla sysslor som måste göras i hemmet. Ett av de vanligaste och mest irriterande problemen är att hantera ett blockerat avlopp. Detta kan ofta orsakas av att fett, matrester och annat skräp ansamlats i avloppsrören med tiden. Lyckligtvis finns det några enkla tips som du kan använda för att hjälpa till att lösa upp stopp i avloppen utan att behöva ringa en professionell rörmokare.

För det första bör du se till att du använder ett avloppsrengöringsmedel av god kvalitet regelbundet i dina avlopp för att förhindra att blockeringar uppstår överhuvudtaget. Följ upp med ett enzymbaserat rengöringsmedel som bryter ner ansamlingar på rörväggarna och löser upp fett och skräp så att det inte fastnar och orsakar proppar.

När du ändå drabbas av en blockering i avloppet kan du försöka tillsätta varmt vatten först, eftersom det kan lösa upp fastnat skräp eller fett som orsakar stoppet. Om detta inte fungerar kan du också försöka ta bort avloppet under diskbänken om det är tillämpligt och manuellt rensa ut allt skräp inuti det. Alternativt kan du hälla lite bakpulver följt av vinäger i det igensatta avloppet och låta det sitta i en timme eller två innan du spolar med varmt vatten igen efteråt – denna metod fungerar bra för mindre blockeringar på grund av hår eller tvålrester.

Du bör också komma ihåg att inte spola eller hälla ner något i avloppet som inte borde gå dit – bland annat kaffesump, matolja/fett, äggskal och andra fibrerande föremål som pappershanddukar eller mjukpapper. I extrema fall där ingen av dessa metoder fungerar för att lösa stopp i avloppet är det bäst att ringa en professionell rörmokare som kan identifiera och åtgärda eventuella underliggande problem snabbt och effektivt.

Genom att följa dessa enkla tips och vidta förebyggande åtgärder kan du hålla dina avlopp rena och fria från stopp längre. Om rörledningarna i ditt hem är mer än 8 år gamla kan det dessutom vara en bra idé att låta inspektera dem för att upptäcka eventuella problem. På så sätt kan du undvika kostsamma reparationer eller att behöva byta ut hela systemet i slutändan.

😉 Hoppas att detta hjälper dig! Annars är du varmt välkommen att boka Svensk Spoltjänst